Transplantace umělé rohovky vrací zrak

 Transplantace umělé rohovky vrací zrak

Před 13 lety na oční klinice Gemini ve Zlíně provedl MUDr. Pavel Stodůlka se svým týmem jako první v České republice transplantaci umělé oční rohovky bostonského typu. O unikátní operaci hovořil MUDr. Stodůlka v rozhovoru pro Rádio Regenerace. Zavzpomínal také na několik příběhů pacientů, kterým umělá rohovka pomohla vrátit zrak.

Rohovka bostonského typu je nadějí pro pacienty s vážně poškozeným okem. Takové oko by lidskou přirozenou rohovku nepřijalo. Umělou rohovku volí lékaři zejména v komplikovaných případech po vážných úrazech. Podmínkou je zdravý zrakový nerv. Pokud je nerv poškozený například v důsledku cukrovky či zeleného zákalu, pak umělá rohovka pomoci nedokáže.

 

První operovanou pacientkou v České republice se stala zdravotní sestra. Slepá byla 16 let. Operace trvala přes hodinu a její výsledek dopadl nad očekávání. Dodnes vidí a dokonce čte bez brýlí. Tým Gemini včele s MUDr. Pavlem Stodůlkou transplantoval umělou rohovku rovněž pacientu, kterému se tak podařilo vrátit zrak po 53 letech. Pacient se učil znovu vidět. Ke stimulaci zrakových funkcí byla použita akupunktura. 

 

Zákrok stojí asi 100 tisíc korun. Ročně jej v Česku podstoupí okolo 5 pacientů. V rozpočtech zdravotních pojišťoven se jedná o zanedbatelnou částku. Přesto zákrok pojišťovny odmítají hradit.

 

Celý rozhovor s MUDr. Pavlem Stodůlkou o umělé rohovce bostonského typu.