První virtuální Zlínský oční festival – 2021

 První virtuální Zlínský oční festival – 2021

Zlínský oční festival se u odborné veřejnosti těší velké oblibě. I proto se organizační výbor rozhodl jej v roce 2021 uskutečnit alespoň ve virtuální podobě. O mnoho zajímavých očních kazuistik tedy letos zdravotníci nepřijdou a budou si je moci vyslechnout online např. v pohodlí domova nebo své ordinace.

Epidemie nemoci Covid-19 v roce 2020 neumožnila pořádat v Kongresovém centru ve Zlíně 13. ročník Zlínského očního festivalu. Připomeňme si tedy alespoň jeho 12. ročník, který se konal v roce 2019 a měl rekordní účast:

 

Do Kongresového centra Zlín dorazily stovky lékařů i bývalá pacientka oční kliniky Gemini – Lucie Bílá. Zazpívala několik svých hitů a zmínila, jak moc se jí změnil život po oční operaci u primáře Stodůlky. Díky tomu, že vidí na ruční práce a výrobu šperků, které prodává a výtěžek používá na charitativní účely, mohla pomoci mnoha potřebným.

Přednášky naprosto ovládla mladá lékařka Barbora Žajdlíková z Dětské oční kliniky LF MU a FN Brno, která měla nejlepší přednášku prvního i druhého bloku a zvítězila i v celkovém hlasování o nejzajímavější kazuistiku festivalu (představení případu z vlastní praxe).

17 přednášejících a internetová diskuse, do které se kromě přítomných zapojili dva zahraniční oční chirurgové online. Diskutovalo se např. o plazmovém generátoru, který se používá v estetické chirurgii, a léčbě suchého oka. I to byl dvanáctý ZOF.