Velký sen rodáka z Prostějova – Otto Wichterle a jeho vynález kontaktních čoček

 Velký sen rodáka z Prostějova – Otto Wichterle a jeho vynález kontaktních čoček

Otto Wichterle pocházel z Prostějova. Narodil se do dobře situované a vzdělané rodiny. V dětství jej ale postihly vážné zdravotní problémy. Lékaři mu tehdy dávali jen malou šanci na uzdravení. Svou houževnatost však Otto ukázal již jako malý chlapec. Nejen že se uzdravil, ale vystudoval jako premiant dokonce dokončil doktorát. 

 

Nejvýraznější objev jeho kariéry přišel během působení v baťovských závodech ve Zlíně. V roce 1952 jej napadla převratná myšlenka. Stalo se tak při náhodném rozhovoru, kdy spolucestující četl odborný článek o možnostech chirurgické náhrady oka. Do té doby používané materiály měla vystřídat umělá hmota. Pro tyto účely se snažil najít biologicky snášenlivý vodě propustný materiál. To se podařilo v roce 1955, kdy dílem další náhody v laboratoři objevili hydrogel. Následovaly řady pokusů. Kýženou podobu materiálu získal Wichterle až v dema sestavené improvizované laboratoři. Vynález Otty Wichterleho – kontaktní čočky – dodnes slouží miliónům lidí po celém světě. V roce 1965 koupila licenční smlouvu jedna z nejvýznamnějších a nejuznávanějších farmaceutických firem Bausch&Lomb

 

Během komunistického režimu zažíval Wichterle těžké chvíle. Byl zbaven funkce a dokonce nesměl ani cestovat. V roce 1989 byl zvolen prezidentem Československé akademie věd. Jeho celoživotní dílo si dodnes vysluhuje uznání celého světa.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments